Het belang van culturele diversiteit op de werkvloer | Thomas.co

Technologie biedt organisaties in alle soorten en maten de mogelijkheid om de beste mensen te werven, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Maar technologie ontwikkelt zich snel en is slechts één van de factoren in het recruitment proces waar je rekening mee moet houden. Daarom kunnen we niet achterblijven en moeten we met de tijd mee.

Millennials geven vorm aan de werkplekken van vandaag en morgen. En culturele diversiteit, je kunt er niet omheen! Het is een trending topic met een maatschappelijk belang en dat zal in de toekomst ook zeker zo blijven. Maar eerst, wat is culturele diversiteit precies?

Voor een echte definitie kun je terecht bij The Oxford Dictionary. Hier wordt het omschreven als, "het bestaan van een verscheidenheid van culturele of etnische groepen binnen een samenleving" [1]. Met andere woorden, het is een bevolking waarin alle verschillen vertegenwoordigd zijn. Vanuit een bedrijfsperspectief zijn de soorten diversiteit op de werkvloer: "ras, etniciteit, leeftijd, vaardigheden, taal, nationaliteit, sociaal-economische status, geslacht, religie of seksuele geaardheid" [2].

De huidige politieke en internationale maatschappij zorgen er ook voor dat het erg belangrijk is om te begrijpen wat culturele diversiteit in het bedrijfsleven nu echt inhoudt. Het gaat namelijk niet alleen maar om te voldoen aan een aantal richtlijnen. Culturele diversiteit zorgt voor gevarieerde perspectieven, stimuleert innovatie en nog veel meer.

In dit artikel gaan we in op het belang van culturele diversiteit en de voordelen ervan. Het is bedoeld als een deskundige gids op het gebied van culturele diversiteit, waarin we antwoord geven op de belangrijkste vragen. Hiermee hopen we een beter begrip te kunnen creëren over dit onderwerp en bieden we je een helder overzicht om culturele diversiteit intern te stimuleren en promoten.

Wat is culturele diversiteit?

Culturele diversiteit beschrijft een vertegenwoordiging van verschillende culturele en etnische groepen in de samenleving. Maar als we het hebben over diverse medewerkers, verwijst het naar waarden, tradities of overtuigingen van medewerkers op basis van ras, leeftijd, etniciteit, religie of geslacht" [3]

Het is gemakkelijk om te praten over de theorie en de definities van culturele diversiteit, maar als het erop aankomt om diversiteit in een organisatie te creëren, hangt dat sterk af van de procedures die tijdens het recruitment proces worden toegepast.

Waarom is culturele diversiteit belangrijk?

We hebben het gehad over de voordelen die culturele diversiteit biedt, maar gelijkheid en diversiteit krijgen niet voor niets zoveel aandacht in de media. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de positieve effecten en het belang van culturele diversiteit op de werkvloer.

Studies die onderzoeken waarom culturele diversiteit belangrijk is, geven ons solide statistieken om mee te werken wanneer we nadenken over de voordelen ervan. Uit economisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de 43 meest diverse overheidsbedrijven 24% winstgevender waren dan de S&P 500 [4]. Andere studies tonen aan dat bijna 95% van de bestuurders het ermee eens is dat diversiteit unieke perspectieven oplevert [5].

Uiteindelijk stellen diversiteit en inclusie op de werkvloer bedrijven in staat teams samen te stellen die verschillende standpunten en talenten inbrengen, waardoor innovatie toeneemt en meer inkomsten worden gegenereerd.

Soorten diversiteit op de werkvloer

Om een beter inzicht te krijgen in wat culturele diversiteit inhoudt, moet je beginnen met een overzicht van de verschillende soorten erkende diversiteit op de werkvloer.

Ieder persoon bevat kenmerken die verder gaan dan de kenmerken die worden vastgelegd tijdens een standaard recrtuiment proces.  Met deze theorie in het achterhoofd zouden we een ellenlange lijst kunnen schrijven met alle soorten culturele diversiteit.

Binnen HR zijn er een paar primaire soorten diversiteitskenmerken om in gedachten te houden [6]:

 • Gender – Het percentage vrouwen dat deel uitmaakt van de beroepsbevolking is groter dan ooit tevoren. Maar er is nog steeds een kloof als het gaat om eerlijke beloning en het percentage vrouwen in leidinggevende functies.
 • Ras en etniciteit - aangezien etnische en raciale identiteiten evolueren, schieten gestandaardiseerde formulieren met etnische groepen tekort. Door met medewerkers en kandidaten het gesprek aan te gaan over ras en etnische afstamming, wordt een stap gezet in de richting van meer culturele diversiteit.
 • LGBT - de LGBT-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) omvat een complexe verscheidenheid aan mensen in termen van achtergronden, ervaringen en uitdagingen. Om discriminatie uit te bannen, moet zorgvuldig aandacht worden besteed aan een strategie als LGBT-werkgever.
 • Leeftijd - zowel jongere als oudere werknemers kunnen worden gediscrimineerd op grond van vooroordelen. Door maatregelen zoals het openstellen van leercontracten voor alle leeftijden en het aanbieden van generatieoverschrijdende mentorprogramma's kunnen deze vooroordelen worden aangepakt.
 • Werknemers met een handicap - een handicap kan vele verschillen omvatten, van het vermogen om sociale relaties aan te gaan tot fysieke handicaps. Een deel hiervan kan worden verholpen met een neurodiversiteitsprogramma, alsook met het bestrijden van negatieve percepties.
 • Geestelijke gezondheid - door aandacht te besteden aan geestelijke gezondheid in combinatie met welzijnsondersteuning op de werkvloer kunnen allerlei problemen worden bestreden, van ziekteverzuim tot gedragsproblemen.
 • Neurodiversity - het erkennen en ondersteunen van mensen met neurologische verschillen, zoals dyslexie, autisme en Gilles de la Tourette, helpt organisaties om verschillen te erkennen en de voordelen die zij kunnen bieden in goed afgestemde soorten banen.
 • Gedachtestijl - verschillende persoonlijkheden en denkstijlen kunnen de creativiteit bevorderen als de persoon en de rol goed op elkaar zijn afgestemd. Daarentegen kan het stress veroorzaken als het niet goed op elkaar is afgestemd.

Het is noemenswaardig dat dit geenszins een uitputtende lijst is. Om echt divers te zijn, moet onderzoek worden gedaan naar en rekening worden gehouden met andere verschillen, van burgerlijke staat tot opleiding, taal en accenten, die allemaal in de mix aan bod komen [7].

Drie voordelen van culturele diversiteit op de werkvloer

De voordelen van diversiteit zijn lang en gevarieerd. Maar hier zijn onze drie belangrijkste voordelen van het stimuleren van een cultureel divers beleid in jouw organisatie.

1. Culturele diversiteit helpt vaardigheden te ontwikkelen en te maximaliseren

Een cultureel diverse werkplek stelt mensen in staat hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Een scala aan ideeën en expertise stelt mensen in staat om te leren van verchillende types collega's.

Het kan ook het probleemoplossend vermogen stimuleren en het geluk en de productiviteit verhogen. In een omgeving waar alle stemmen worden gehoord, kan deze manier van innovatie en aanmoediging om een bijdrage te leveren, zakelijk succes stimuleren [8].

2. Culturele diversiteit verbetert het recruitment proces

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de kandidaten diversiteit een belangrijke overweging vindt tijdens hun zoektocht naar een baan [9].

Door een strategie voor culturele diversiteit te ontwikkelen, kun je de aantrekkingskracht van jouw organisatie voor potentiële medewerkers vergroten en meer kandidaten van hoog niveau van over de hele wereld bereiken.

3. Culturele diversiteit kan je helpen talent te behouden

Naast het aantrekken van een bredere pool van talent in de eerste plaats, is culturele diversiteit de sleutel tot het opbouwen van de ideologieën van respect tussen bedrijf en medewerker, en samenwerking. Dit maakt je op zijn beurt aantrekkelijker voor waardevolle kandidaten, waardoor je je onderscheidt op de markt.

Voorbeelden van culturele diversiteit op het werk

Het bewijs ligt voor het oprapen als je wilt zien hoe effectief culturele diversiteit op het werk kan zijn. Hier zijn drie van onze favoriete voorbeelden om je wat inspiratie te geven.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson kent een bedrijfsbrede aanpak op het gebied van culturele diversiteit. Van het gebruik van technologie om vooroordelen op grond van geslacht uit te bannen, tot het trainen van interviewers om vooroordelen tijdens het recruitmentproces te herkennen en te bestrijden.

Google

Met 4.000 talen beschikbaar voor gebruikers, brengt Google een real-world oplossing voor een wereldwijd publiek. Dit is de drijvende kracht achter het succes van het bedrijf. Hun motto is inspirerend, "beoordeel een zoekmachine nooit op zijn interface".

Kellogg's

Kellogg's staat op nummer 21 van DiversityInc's lijst voor 2019 [10] en heeft meer vrouwen in leidinggevende functies dan het nationale gemiddelde. Een derde meer. En ze promoten voordelen zoals een langere zwangerschapsuitkering.

Hoe diversiteit op de werkvloer te managen en te bevorderen

Omdat het zo'n complex onderwerp is, zijn er natuurlijk grote uitdagingen verbonden aan het ontwikkelen van een cultureel diverse strategie op de werkvloer.

Het is een mentaliteit en een manier van werken die betrekking heeft op alles van werving & selectie tot opleiding, mentoring, beleidsveranderingen en socialisering. Maar stappen als deze kunnen je als organisatie helpen als basis.

 • Vergroot je culturele competentie
 • Moedig verschillende standpunten aan en omarm deze
 • Impliciete training op het gebied van bias
 • Bevorder het gebruik van mentoren [11] [12]

Culturele diversiteit op de werkvloer uitdagingen

Het is niet altijd een gemakkelijke weg om een cultureel diverse werkplek te creëren. Hoewel de meeste bedrijven hun problemen gaandeweg zullen ervaren, zijn er enkele gemeenschappelijke thema's om op te letten.

Het gaat onder meer om vooroordelen van ondervertegenwoordigde culturen, -over marginalisatie, misinterpretatie tussen culturen en talen, de complexiteit van het arbeidsrecht, en conflicterende werkstijlen en etiquette [13].

Werken met Thomas

Als specialist die bedrijven helpt om het ware potentieel in hun mensen te realiseren, hebben we bij Thomas de kennis in huis om je te helpen bij het ontwikkelen van cultureel diverse strategieën.

Onze psychometrische assessments vergroten de diversiteit en inclusiviteit door )(o)nbewuste vooroordelen uit het recruitmentproces te halen die kunnen worden beïnvloed door de achtergrond, culturele omgeving en persoonlijke ervaringen van een recruitmentmanager.

Door vooringenomenheid te verminderen en het zelfbewustzijn van een manager te vergroten, leidt dit tot een sterkere besluitvorming die niet afhankelijk is van onderbuikgevoel of instinct.

Naast recruitment inzichten kunnen onze tools je helpen met personeelsbehoud en talent ontwikkeling, waarbij je alle vlakken van jouw organisatie raakt om culturele diversiteit te stimuleren.

Referenties:

 1. https://www.lexico.com/en/definition/cultural_diversity
 2. https://www.thebalance.com/cultural-diversity-3306201
 3. https://www.lexico.com/en/definition/cultural_diversity
 4. https://www.thebalance.com/cultural-diversity-3306201
 5. https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2019/09/13/the-benefits-of-cultural-diversity-in-the-workplace/#68f8988671c0
 6. https://www.allegisgroup.com/en-gb/insights/blog/2018/april/workplace-diversity-types
 7. https://builtin.com/diversity-inclusion/types-of-diversity-in-the-workplace
 8. https://www.hult.edu/blog/benefits-challenges-cultural-diversity-workplace/#creativity
 9. https://www.glassdoor.com/about-us/twothirds-people-diversity-important-deciding-work-glassdoor-survey-2/
 10. https://www.diversityinc.com/the-2019-top-50-diversityinc/
 11. https://www.bentley.edu/news/7-ways-promote-diversity-workplace
 12. https://www.hult.edu/blog/promoting-diversity-in-workplace/
 13. https://www.hult.edu/blog/benefits-challenges-cultural-diversity-workplace/#talent