Kandidaten | Thomas.co

Kandidaten

Thomas components

Hulp van Thomas bij het maken van assessments

Of je nu een Thomas assessment aflegt als onderdeel van een wervingsprocedure of voor je eigen persoonlijke of professionele ontwikkeling, we helpen je graag bij je voorbereiding.

hero-accreditation

Is je gevraagd een Thomas assessment in te vullen?

We begrijpen dat het afleggen van een assessment intimiderend kan lijken. Als je het assessment goed begrijpt en weet wat je kunt verwachten, is de kans groter dat je op je best presteert en meer vertrouwen hebt wanneer je in de toekomst andere assessments maakt.


blob-girl-1

Gedragsassessment van Thomas

Het Thomas gedragsassessment (ook bekend als de Persoonlijke Profiel Analyse of PPA) onderzoekt hoe iemand zich het liefst gedraagt en communiceert op de werkplek.

Achtergrond & Theorie

Dr. Thomas Hendrickson ontwikkelde de DISC-theorie van William Moulton Marston om in 1958 het Thomas gedragsassessment (PPA) voor de werkplek te maken. Het assessment houdt verband met Marston's theorie van menselijk gedrag (Marston, 1928, 1931), die stelt dat ons gedrag wordt beïnvloed door hoe comfortabel we ons voelen in een bepaalde situatie, en hoe gemotiveerd we zijn om de situatie te veranderen. Deze twee dimensies leverden een matrix op van vier eigenschappen waaruit het typische persoonlijke interactiepatroon kon worden beschreven. Deze kenmerken zijn: Dominantie, Invloed, Conformiteit en Stabiliteit.

Behaviour_ Format

Instructies voor het assessment

Het is belangrijk om te weten dat er geen universele of ideale gedragsstijl bestaat. De meeste mensen verkiezen bepaalde gedragsbenaderingen boven andere, dat is wat het assessment meet.

Dit is waarom je niet kunt slagen of zakken voor het assessment, er zijn geen ‘juiste’ of ‘onjuiste’ antwoorden. Je eerste antwoord op de vragen is echter meestal het meest accuraat. Het is daarom belangrijk om zo spontaan en eerlijk mogelijk te antwoorden.

We denken dat mensen zich beter kunnen concentreren als ze het assessment alleen en zonder onderbrekingen uitvoeren. Het assessment gaat niet op tijd, maar duurt doorgaans ongeveer 8 minuten.

Zorg ervoor dat je antwoordt op basis van je eigen ervaring in je huidige baan of meest recente professionele context. Als je geen beroepservaring hebt, antwoord dan op basis van je gedrag thuis. 

Tijdens het assessment krijg je sets van vier woorden voorgelegd. Kies één woord of zin die het MEEST beschrijft hoe je in je huidige werk functioneert en één woord of zin die het MINST beschrijft hoe je in je huidige werk functioneert. 

Sommige vragen kunnen moeilijker te beantwoorden zijn, vooral als geen van de woorden je aanspreekt. Met deze vragen kunnen we nuances in je gedrag vaststellen. Het is daarom belangrijk dat je probeert de woorden te selecteren die jou het meest en minst beschrijven.

blob-girl-4

Leervermogen assessment van Thomas

Het Thomas leervermogen assessment beoordeelt iemands leersnelheid en hoe snel diegene nieuwe vaardigheden en informatie vasthoudt.

Achtergrond & Theorie

Het assessment werd ontwikkeld door Dr. Peter Dann in 2022. De American Psychology Association inc. (Frank L. Schmidt & Jon E. Hunter, 1998) bekeek 85 jaar onderzoek en ontdekte dat een hogere cognitieve vaardigheid, of leervermogen, zoals gemeten door het Thomas leervermogen assessment, direct verband houdt met een hogere productiviteit en prestatie van werknemers in een functie. Dit assessment plaatst een objectief filter op iemands bekwaamheid, ongeacht de kwalificaties en ervaring.

Instructies voor het assessment

Dit assessment gaat op tijd en bestaat uit 5 afzonderlijke onderdelen, die elk 2 tot 5 minuten duren.

Het assessment duurt in totaal ongeveer 30 tot 45 minuten, inclusief instructies en voorbeelden. We denken dat de meeste mensen het beste presteren als ze het assessment in één keer afmaken.

We raden je sterk aan het onderstaande voorbeeldboekje te lezen voordat je het assessment invult. Hierin staat meer informatie over het soort vragen dat je wordt gesteld.

Als je je bewust bent van iets dat je vermogen om dit assessment te voltooien negatief zou kunnen beïnvloeden, informeer dan de persoon die je gevraagd heeft het assessment in te vullen.

Format nl

Technische vereisten

  • Houd, voordat je begint met het invullen van het assessment, rekening met de volgende technische vereisten:
  • Gebruik een pc of Mac (desktopcomputer of laptop), aangezien het assessment niet kan worden uitgevoerd op een mobiel apparaat, zoals een tablet of mobiele telefoon.
  • Gebruik de laatste versie van de webbrowser die je kiest (Mozilla Firefox/Internet Explorer (Edge)/Google Chrome/Safari); het assessment wordt niet ondersteund in Internet Explorer 11 en eerdere versies.
  • Sluit alle programma's af die op de achtergrond draaien. Pop-upvensters en Java-script moeten worden uitgeschakeld.
  • Vermijd het invullen van het assessment op het werk, omdat de beveiligde omgeving sommige delen van het assessment kan beïnvloeden (of volledig kan blokkeren); het gebruik van je privé pc of Mac wordt aanbevolen.
  • Het assessment wordt niet beïnvloed door onderbrekingen van de internetverbinding, omdat elk deel van het assessment wordt geladen voordat het assessment begint. Er wordt niets gedownload tijdens de test.
  • Als het assessment nog steeds niet werkt zoals verwacht, raden we aan om eerst een andere webbrowser te proberen en daarna een andere computer.

Als je nog steeds problemen ondervindt met het assessment, overweeg dan het volgende:

  • Als je Google Chrome of Mozilla Firefox gebruikt, schakel dan de Incognito-modus van Chrome of de functie ‘Privévenster’ van Firefox in om ervoor te zorgen dat extensies het assessment niet verstoren.
  • Je kunt ook overwegen extensies die advertenties blokkeren tijdelijk uit te schakelen.
blob-guy-3

Persoonlijkheidsassessment van Thomas

Het persoonlijkheidsassessment van Thomas (ook bekend als de High Potential Trait Indicator of HPTI) onderzoekt iemands persoonlijkheidskenmerken en geeft inzicht in hoe deze persoon werkt en omgaat met de mensen om zich heen.

Achtergrond & Theorie

Het assessment is in 2016 ontwikkeld door Ian MacRae en Adrian Furnham van het University College London (UCL) en High Potential Psychology Ltd. Het assessment werd ontwikkeld met behulp van een karaktereigenschapsmodel van de persoonlijkheid, waarin iemands persoonlijkheid wordt beschreven als een plaats op een continuüm van stabiele factoren. Verschillende plaatsen op een bepaald continuüm van eigenschappen beschrijven de afwezigheid of aanwezigheid van soortgelijke gedachten en gedragingen waaruit elke eigenschap bestaat. Bepaalde niveaus van eigenschappen kunnen wijzen op een hoog potentieel om te slagen, of op eigenschappen die een anders succesvol persoon zouden kunnen doen ontsporen.

Op basis van hedendaagse persoonlijkheidspsychologie, zoals het Big Five Model, werd uitgebreid onderzoek gedaan naar specifieke eigenschappen die het meest voorspellend waren voor prestaties op de werkplek. Uit onderzoek blijkt dat verschillende niveaus van persoonlijkheidskenmerken samenhangen met succes in verschillende banen, daarom is het nuttig om persoonlijkheid op het werk te meten.

Personality_ Format nl

Instructies voor het assessment

Bij het invullen van het assessment zijn er geen goede of foute antwoorden en je kunt niet slagen of zakken. Het assessment gaat niet op tijd, maar duurt ongeveer 8-10 minuten. 

Probeer niet te lang na te denken over de exacte betekenis van de uitspraken. Probeer in plaats daarvan zo spontaan en eerlijk mogelijk te antwoorden. We denken dat mensen zich beter kunnen concentreren als ze het onderzoek alleen en zonder onderbrekingen uitvoeren.

In het assessment krijg je 78 stellingen voorgelegd. Jij moet aangeven in welke mate je het met een bepaalde stelling eens bent, van 1 (helemaal niet mee eens) tot 7 (helemaal mee eens).

blob-girl-6

Emotionele Intelligentie assessment van Thomas

Het Emotionele Intelligentie assessment van Thomas (ook bekend als de Trait Emotional Intelligence Questionnaire of TEIQue), beoordeelt iemands vermogen om de eigen emoties te begrijpen en te beheersen en die van anderen te herkennen en te beheersen.

Achtergrond & Theorie

De beoordeling werd ontwikkeld, en wordt voortdurend bijgewerkt, door K.V. Petrides, PhD in zijn London Psychometric Laboratory, tegenwoordig gevestigd aan het University College London (UCL). Het is gebaseerd op Petrides' trait emotional intelligence (trait EI) theorie, die emotionele intelligentie ziet als een constellatie van emotionele zelfpercepties die verband houden met persoonlijkheid. "Trait EI" biedt een overzicht van de affectieve aspecten van de persoonlijkheid, oftewel de emotionele wereld van het individu. Emotionele intelligentie vertelt ons veel over hoe iemand graag werkt en met anderen omgaat, daarom wordt het vaak gebruikt op de werkplek.

Emotion Format-1 nl

Instructies voor het assessment

Bij het invullen van het assessment zijn er geen goede of foute antwoorden en je kunt niet slagen of zakken. Het assessment gaat niet op tijd en duurt ongeveer 20 minuten.

Je eerste antwoord is meestal het meest accuraat, probeer daarom zo spontaan en eerlijk mogelijk te antwoorden. We denken dat mensen zich beter kunnen concentreren als ze het onderzoek alleen en zonder onderbrekingen uitvoeren.

Tijdens het assessment krijg je 153 stellingen voorgelegd en word je gevraagd één van de zeven mogelijke antwoorden te kiezen, gaande van 1 (helemaal niet akkoord) tot 7 (helemaal akkoord). 

Er bestaat ook een kortere versie van het Thomas Emotional Intelligence assessment, bekend als de Trait Emotional Intelligence Questionnaire-Short Form of TEIQue-SF. Deze versie geeft een beeld van iemands algemene niveau van emotionele intelligentie. 

Voor deze versie van het assessment kunnen dezelfde instructies worden gevolgd. Het enige verschil is dat deze versie 30 stellingen bevat.

Vaak gestelde vragen

Wat zijn psychometrische assessments?

Psychometrische assessments zijn testen die zijn ontwikkeld op basis van gevalideerde psychologische theorieën die specifieke elementen van het menselijk functioneren verklaren. Zij meten objectief en wetenschappelijk specifieke aspecten van een persoon, en worden vaak gebruikt om subjectieve gevoelens, meningen en vooroordelen in twijfel te trekken. 

Dergelijke assessments geven diepgaande, objectieve inzichten in de onderliggende aspecten van een persoon, zoals gedragsvoorkeuren, persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden. Onze Thomas assessments zijn gebaseerd op sterke, gevalideerde psychologische wetenschap en meer dan 40 jaar academisch en toegepast onderzoek.

Waar worden psychometrische assessments voor gebruikt?

Psychometrische assessments kunnen worden gebruikt in het bedrijfsleven, het onderwijs en de sport, om beslissingen over mensen te nemen. Ze worden vaak gebruikt om nieuwe mensen te werven, individuen te identificeren die zich op specifieke gebieden kunnen ontwikkelen, de teamcohesie te vergroten, loopbaanadvies te geven, mensen te coachen bij het bereiken van persoonlijke of professionele doelen en de organisatiestructuur te optimaliseren.

Wat maakt een goed psychometrisch assessment?

Goede psychometrische assessments zijn valide, betrouwbaar en eerlijk. Van een valide assessment kan worden aangetoond dat het meet wat het zegt te doen, en dat het verband houdt met werkresultaten, zoals prestaties of betrokkenheid. Van een betrouwbaar assessment kan worden aangetoond dat het accuraat is, dat wil zeggen dat als je het twee keer zou invullen, je vergelijkbare resultaten zou krijgen. Van een eerlijk assessment kan worden aangetoond dat deze geen negatief effect heeft op welke groep mensen dan ook. Thomas assessments worden onafhankelijk gecontroleerd door de British Psychological Society (naast andere internationale instanties) om er zeker van te zijn dat we aan hun strenge criteria voldoen.

Welke invloed hebben de assessmentresultaten op wervingsbeslissingen?

Assessments zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met andere elementen van het wervingsproces, zoals sollicitatiegesprekken, referenties, werksimulaties, etc. Ze meten op objectieve en wetenschappelijke wijze specifieke aspecten van een persoon en worden vaak gebruikt om subjectieve gevoelens, meningen en vooroordelen ter discussie te stellen. Assessments zijn echter slechts één stukje van de puzzel om een persoon te begrijpen.